DIY Haar verwerken in sieradenhars en/of epoxy

Gepubliceerd op 2 maart 2021 om 10:00

In deze blog neem ik je stap voor stap mee hoe je hangers kan maken met haar erin verwerkt. Dit is een leuk aandenken aan het eerst plukje haar van je kindje of van de haren van je overleden hond of kat. In dit blog komen de twee varianten aan bod namelijk de kant en klare sieraden hars (magic UV hars) en de 1:1 giethars (epoxy). Dit blog is geschreven voor www.itsokay.nl.

Wat heb je nodig:

 • Handschoenen
 • Siliconen mal hondenpootje
 • Siliconen mal hart
 • Sieradenhars – Magic UV hars
 • UV led lamp
 • 1:1 giethars – Epoxy
 • Stukje/lokje haar
 • Dekkende pigmenten voor epoxyhars
 • Siliconen mengbeker(s) of wegwerpbekers van karton 
 • Cocktailprikkertjes
 • Heattool of aansteker (bij luchtbellen)
 • Babydoekjes (voor het geval je knoeit)
 • Handboortje
 • Sleutelhanger, schroefoogje en ringetje
 • Tangetjes

Hondenpootje sleutelhanger met haar

De sleutelhanger maak ik met de kant en klare sieraden hars.

Stap 1: Kleur mengen

In de eerste laag vul ik de kussentjes van het hondenpootje. Ik kies voor blauw omdat mijn hond een blauw tuigje draagt. Om de blauw kleur te mengen, doe je een beetje sieraden in een klein bekertje of cupje. Voeg hier 2 of 3 druppels dekkende pigment aan toe. Even goed roeren en laten staan. Door het te laten rusten gaan de luchtbelletjes grotendeels weg.

 

Stap 2: De mal vullen met de eerste laag

Vul voorzichtig de mal en zet de UV led lamp over je mal. Laat het uitharden onder de UV led lamp.

 

Stap 3: De mal vullen met de tweede laag

Vul nu de volledige mal met de sieraden hars. Voeg voorzichtig wat haren toe en zorg er voor de deze helemaal in de sieraden hars zitten. Zet hierna de UV led lamp over de mal en laat het uitharden. Ik doe dit voor de zekerheid twee keer.

Stap 4: De sleutelhanger maken

Boor voorzichtig een gaatje in je werk je. Draai hierin het schroefoogje en maak de sleutelhanger vast doormiddel van een ringetje. Dit gaat het makkelijkste met twee tangetjes.

Hartje met haarlokje

Voor dit werkje kies ik voor 1:1 giethars. Deze hars, ook wel epoxy, bestaat uit twee componenten. Ik weeg eerst component A, de epoxyhars af tot 25 gram en daarna weeg ik component A, de epoxyverharder af. De gebruiksaanwijzing voor het mengen staat op de verpakking en de product pagina van de Epoxyhars – 1:1 giethars.

Doordat de mal van het hartje wat hoger is raad ik het af om met de kant en klare hars te werken omdat onder de UV led lamp niet mooi uithard.

 

Stap 1: De mal vullen

Vul de gehele mal met de gemende 1:1 giethars.

 

Stap 2: Voeg het haar lokje toe

Voeg met behulp van een cocktailprikkertjes het haarlokje toe aan de gevulde mal met giethars. Probeer er goed voor te zorgen dat het lokje haar goed bedekt is met de giethars. Bij luchtbellen: ga met de heat-gun over je werkje heen om zoveel mogelijk luchtbellen te verwijderd. Luchtbellen gaan altijd omhoog, dus je kan dit na 10 minuten nogmaals herhalen

 

Stap 3: Wacht en ontmallen

Na 24 uur is de 1:1 giethars hard geworden en kan je het hartje uit de mal halen. Ik stop het hartje met haarlokje in de bewaar doos met spulletjes van mijn dochtertje.

Veel plezier met het maken van één of twee van deze mallen. Voor vragen kan je altijd de klantenservice van www.itsokay.nl benaderden.

Wil je meer van mijn werk zien? Ga dan naar www.doorpetra.nl of zoek naar DoorPetra op Facebook en/of Instagram.

 

Liefs Petra

Reactie plaatsen

Reacties

Roelien
3 jaar geleden

Goede morgen Petra

Onze 14 jarige kat hebben wij in moeten laten slapen. Nu heb ik haar plukjes van hem waar ik graag een herinnerings hart van wil maken of dat ik het via jouw bestel.
Waar zou ik de juiste giethars kunnen bestellen en de mal hartvorm. ? Is het erg moeilijk om dit zelf te maken?
En mocht ik drie hartjes willen bestellen bij jou wat zijn dan de kosten incl, verzenden?
Zelf zou ik graag het haar en kleine gedroogde vergeet me nietjes in de vorm willen hebben. Is dat mogelijk qua grootte ?Wat de wensen van de kinderen zijn weet ik nog niet precies.

Hoor graag meer van jou.


Groet Roelien Brinkman
0623045611

Wilma Blankers
6 maanden geleden

Hallo
Heb je tips hoe ik het best as in een hondenpoot kan verwerken?

Rianne
3 maanden geleden

Hallo,

Ik heb ergens anders epoxy laten maken met de haartjes van mijn overleden cavia erin, maar ze heeft er een flop van gemaakt. Kan ik die haartjes er zo uithalen, om eventueel iets bij u te laten maken?

DoorPetra
3 maanden geleden

Beste Rianne,

Ik heb via de mail gereageerd op je vraag!

Groetjes Petra