DIY Onderzettters maken met epoxy

Gepubliceerd op 5 februari 2021 om 10:00

In deze blog neem ik je mee om verschillende materialen te gebruiken. Doordat ik al langere tijd met epoxy werk, vond ik dat het tijd werd om na te gaan welke materialen er mooi blijven tussen twee lagen 1:1 epoxy giethars. Deze blog is wederom tot stand gekomen in samenwerking met www.itsokay.nl.

Wat heb je nodig:

 • Epoxy, 1:1 giethars
 • Handschoenen
 • Onderzetter (ik gebruik ronde)
 • Dekkende pigmenten voor epoxyhars
 • Mengbekers
 • Mengspatels of ijsstokjes
 • Heattool of aansteker
 • Babydoekjes (voor het geval je knoeit)
 • Gelamineerde foto
 • Posca stift
 • Permanent marker
 • Edding glass marker
 • Eventuele uitgesneden vinyl tekst

Om mooie onderzetters te maken raad ik je aan om ten alle tijden te werken met een epoxy. De 1:1 giethars van www.itsokay.nl is gemakkelijk te mengen doordat de verhouding van component A het zelfde is als die van component B.

Voor de onderzetters die maak heb ik ongeveer 50 gram epoxy (1:1 giethars) per onderzetter nodig. Ik maak in dit blog vijf verschillende onderzetters. De stappen voor de onderzetters zijn heel moeilijk. Ik werk in dit blog met twee lagen epoxy.

 

Stap 1: De eerste laag epoxy maken

Maak volgens de gebruiksaanwijzing de juiste hoeveel  het giethars klaar. Voor vijf onderzetters maak ik voor de eerst laag 125 gram epoxy klaar. Ik heb per onderzetter 25 gram.

Werk tijdens altijd met handschoenen aan, hier mee voorkom je dat de epoxy aan je handen komt. Ik vind het zelf soms wat bijten op mijn huid.

 

Stap 2: De eerste laag epoxy gieten

Omdat deze onderzetter uit twee lagen bestaat giet ik de eerste keer mallen tot de helft. Zorg er voordat je werkblad/-tafel goed waterpas staat voor het mooiste resultaat. Na het gieten wachten gemiddeld 24 tot 28 uur tot je de volgende laag kan gieten.

 

Stap 3: De onderzetter bewerken

Ik heb er voor dit blog voor gekozen om met verschillende materialen te werken. Om ik nieuwsgierig wat of deze materialen mooi blijven tussen twee lagen epoxy. Ik gebruikte:

 • Gelamineerde foto: ik heb een foto van mijn dochter op maakt geknipt en gelamineerd. Door de foto te lamineren bescherm je het tegen de chemische reactie van epoxy.
 • Posca stift: de rode hartjes zijn gemaakt met een rode Posca stift (verfmarker).
 • Permanent marker: de naam Emma is geschreven met een permanent marker, houdt er reken mee dat je in spiegelbeeld gaat schrijven.
 • Edding glass marker: hiermee maakte ik de zilver mandala.
 • Eventuele uitgesneden vinyl tekst

 

Stap 4: De twee laag mengen en gieten

De maakte voor deze stap ietsje meer epoxy, gewoon om er zeker van te zijn dat je de gehele mal kan vullen. Ik kies er voor om 150 gram klaar te maken. Als ik iets over houdt giet ik dat altijd in kleine mallen.

Vul de gehele mal met epoxy, ik zorg vaak dat er net een kleine bolling te zien is. Epoxy krimpt ongeveer 1% en hierdoor heb je het mooiste resultaat.

Ik kies er voor om het laatste beetje epoxy de kleur rood te geven omdat ik de tekst “itsokay” heb uitgesneden met mijn plotter machine.

 

Stap 5: Wachten en uit de mal halen

Na 24 tot 48 uur kan je de onderzetters uit de mallen halen. Ik ben over alle vijf de onderzetter tevreden. Alleen de onderzetter met de gelamineerde foto erin heeft toch nog wat luchtbellen, dat is helaas goed zichtbaar, maar dit maakt de onderzetter niet minder mooi!

Veel plezier met het maken van de onderzetters! Wil je meer van mijn werk zien? Zoek mij op Facebook of Instagram onder de naam DoorPetra! Heb je vragen of de 1:1 giethars? Neem dan contact op met itsokay via www.itsokay.nl.

 

Liefs Petra

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.